7 Traditionele zaken bij het Sinterklaasfeest

 

7 Traditionele zaken bij het Sinterklaasfeest

Sinterklaas is weer in het land! Samen met zijn Pieten en zijn witte paardje struint de Goedheiligman weer alle daken van Nederland af om zijn goede hart aan de kinderen van Nederland te laten zien. Nog niet voorbereid op Sinterklaas? In onderstaan blog staan zeven dingen, die je zeker te weten met Sinterklaas tegenkomt.

Luisterpietjes

Een ideaal chantagemiddel voor de goedgelovige kinderen. Luisterpietjes. Die worden namelijk in september door de Sint op pad gestuurd om te luisteren, bij de schoorsteen, of de kinderen wel lief zijn. Lief genoeg voor een cadeautje in de schoen. Lief genoeg voor een handje snoepgoed van Piet. Lief genoeg voor een volle zak op 5 december. Dus mensen, mochten uw kinderen u een moeilijke tijd bezorgen in september: De Luisterpiet. Gegarandeerd dat u weer het hoogste woord heeft thuis. Bij uw kinderen. 

De Zwarte Pietendiscussie

Die begint eigenlijk al rond september, als die zwoele nazomer nog volop door het land giert. Jeroen Pauw en Mathijs van Nieuwkerk worden weer belaagd door gasten die voor dan wel tegen de helper van kindervriend Sinterklaas zijn. Op het moment van schrijven is de discussie in volle gang. Sint is inmiddels in het land en heeft een leger aan Pieten meegenomen. Zwarte Pieten. Roetveeg Pieten.  Regenboog Pieten. Schoorsteen Pieten, noem ze maar op. Het is bij de laatste overigens niet te hopen dat de rokers onder ons zich gediscrimineerd gaan voelen… Het kan hard gaan tegenwoordig.

Sinterklaasintochten

Jaarlijks een terugkerende happening, waarbij de nationale Sinterklaasintocht tegenwoordig qua openbare orde hetzelfde wordt benaderd als Ajax – Feyenoord, met dank aan die gekke Zwarte Pietendiscussie. De beelden van kinderen omringt door politieagenten, het hoort niet bij de nationale Sinterklaasintocht. Het is een droevig beeld, wat helaas vandaag de dag plaats vindt bij de nationale intocht van Sinterklaas.

Het is fijner om te zien dat de lokale intochten van Sinterklaas gewoon kunnen. Met Zwarte Piet en zonder die vervelende Mobiele Eenheid en demonstranten. Het laatste wat je wilt doen als je met je kind langs de optocht staat, is om je heen moeten kijken en aan te horen dat je een racist bent omdat je vóór Zwarte Piet bent. En nog meer van die onzin.

Schoentje zetten

Mannen die inmiddels vader of oom zijn, weten het. De kleintjes gaan hun schoentje weer zetten, met wat lekkers erin voor het paard van de Goedheiligman. Suikerklontjes, wortels en oud brood, het in deze tijd van het jaar allemaal handig om op voorraad te hebben. En wat presentjes voor de kleintjes. Want een pruillipje, zo ’s ochtends op de snoet van onze bengels, dat is het laatste wat we willen zien.

Sinterklaasliedjes zingen

Hoe ging het nou ook alweer? ‘Sinterklaas is jarig, zet hem op de pot?’ En hoe ging dat liedje ook alweer van ‘Zie de maan schijnt door de bomen?’ We kennen allemaal onze vieze variaties op het lofgezang aan het adres van de Goedheiligman en om de kids te plagen is het natuurlijk heerlijk om ze even op die manier op te fokken. Sinterklaasliedjes. Uiteindelijk kennen we ze allemaal. Van jong tot minder jong. En ook nog de juiste liedjes. Potverdorie, wat een gezelligheid.

Gedichten maken

‘De Sint zat eens te denken, wat hij Boris dit jaar zou willen schenken.’ Creatief als altijd gaan we vol goede moed weer aan de slag met de jaarlijkse Sinterklaasgedichten. Met Google als meest goede hulpbron. Een kleine tip: André Hazes heeft voor zijn grootste hits gebruik gemaakt van een rijmwoordenboek. Niet onverdienstelijk, als je de platenverkoop gaat bekijken.

Pakjesavond

Stuiterende kleintjes op 5 december. En niet alleen van de suiker in de marsepein of van de chocolademuntjes. Nee, want het heerlijke avondje is gekomen. Pakjesavond. De grote zak op een centrale plek in de huiskamer. En maar razen. De pakjes kunnen niet groot genoeg zijn. Met een welgemeend ‘Dank u Sinterklaasje’ wordt aan het eind van de avond afscheid genomen van de Goedheiligman en zijn Zwarte Pieten en je kan opgelucht ademhalen: het ging wéér goed, het volhouden van het sprookje ging goed en misschien heeft moeders de vrouw ook nog een pakje wat tussen de lakens uitgepakt mag worden. Het blijft toch Pakjesavond…

 

By |2018-11-09T19:20:23+00:00november 18th, 2016|Feestdagen|0 reacties

About the Author:

Wil je meer over mij weten? Klik op de link en lees meer over mij. Of kijk op Keesgeniet.blogspot.nl

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Sluiten