Heel barbecue Nederland aan de bavette!
08 april 2022 

Heel barbecue Nederland aan de bavette!

Nederland wordt steeds slimmer als het om de barbecueën gaat. Daardoor is bavette het vlees van deze zomer. Maar wat is bavette en waar komt het vandaan? In dit artikel gaan wij daar dieper op in. Lees alle ins/outs en de do's/don'ts als het gaat om bavette op de barbecue. Bakkers klaar? Grillen maar!


Wat is bavette?

Bavette is een soort flanksteak (lees: biefstuk) die afkomstig is van de flank van de koe. Dit deel van het vlees wordt ook wel de 'bavette de boeuf' genoemd. De naam bavette is Frans en komt van het woord 'bave', dat dribbelen of kwijlen betekent.  Doordat dit vlees van de flank is geneden, is dit vlees ideaal om te grillen. De flank is een stevige spier, wat betekent dat het vlees vrij taai is. Om dit tegen te gaan moet de bavette langzaam op indirect vuur op de barbecue gegaard worden.

Waar komt bavette vandaan?

De bavette komt oorspronkelijk uit Frankrijk, maar de laatste jaren is dit vleessoort in o.a. Nederland en België steeds populairder geworden. Dat komt deels door de toenemende populariteit van het barbecuen, maar ook omdat deze vleessoort relatief goedkoop is.


Welke barbecue moet je gebruiken om bavette te bereiden?

Voor de bereiding van bavette kun je het beste een houtskoolbarbecue gebruiken. Zo kun je ervoor zorgen dat het vlees die typische rokerige smaak krijgt. Als je geen houtskoolbarbecue hebt, kun je ook een gasbarbecue gebruiken. Helaas zul je niet dezelfde smaakbeleving krijgen als bij een houtskoolbarbecue, die juist bij zo velen in de smaakt valt...

text-decoration-thickness: initial; text-decoration-style: initial; text-decoration-color: initial;">Smokey Basterds

Mocht je op zoek zijn naar de perfecte houtskool voor jouw barbecue, raden wij je aan om een kijkje te nemen op de website van Smokey Basterds. Deze barbecue masters zijn volledig gewijd aan het adviseren van mensen over de perfecte barbecue. Wij van Man-Box moeten bekennen dagelijks bij hun op de site te zitten, dus zeker een aanrader!


Hoe lang moet bavette op de barbecue liggen?

Hoe lang bavette op de barbecue moet liggen, hangt af van de dikte van het vlees. Als de bavette ongeveer 1 cm dik is, duurt dit ongeveer 5 minuten per kant. Als het vlees dikker is, kan je het beste op 10 minuten per kant rekenen. Dan is het vlees medium rare. Als je het vlees meer doorbakken wilt, kun je het nog wat langer op de barbecue laten liggen. Maar pas op dat je de bavette niet te gaar maakt, want dan wordt het vlees taai en droog.

Als de bavette klaar is, is het belangrijk hem te laten rusten. Voor het rusten, leg je het vlees op een snijplank en bedek het vervolgens met aluminiumfolie. Laat dan de bavette ongeveer 10 minuten rusten, zodat de sappen zich opnieuw in het vlees kunnen verdelen. Na het rusten, kun je de bavette tegen de nerf in plakken snijden (krijg je al honger?...).


Bavette serveren

Om de bavette te serveren kun je een eenvoudige salade gebruiken of een lekkere saus/salsa maken. Wij van Man-Box serveren onze bavette graag met een eenvoudige vinaigrette van rode wijnazijn, olijfolie en een beetje Dijon mosterd. Maar je kunt ook gewoon je favoriete BBQ saus gebruiken.


Geef een Bavette cadeau met onze Beefs & Beers Bavette Cadeaubox!

Heb je binnenkort een mannenverjaardag gepland en weet je zeker dat de barbecue aan staat? Verras die meestergriller dan met onze Beefs & Beers bavette cadeaubox. Deze box is in verschillende maten verkrijgbaar, namelijk als de standaard-, medium- en large optie. Afhankelijk van de grootte, krijgt jouw man meer producten wij hij enorm blij van gaat worden. Zo krijgt hij bijvoorbeeld 2 verschillende soorten speciaalbier,  een vleesthermometer en +/- 500 gram slagers bavette. 

Alles is dus inbegrepen voor de perfecte barbecue! 🥩


Gekoelde verzending

Goed om te weten is dat onze bavette boxen gekoeld word verzonden. Dat betekent dat de binnenkant van de Man-Box is voorzien van coolpacks, zodat het vlees 48 uur bevroren blijft. Zo ben je er zeker van dat de bavette altijd vers bij je man aankomt.


Het ideale geschenk

Ben je op zoek naar een origineel en smakelijk verjaardagscadeau? Dan is dit het! Zo geef je hem een leuke verrassing op zijn verjaardag, trouwerij of een andere speciale gelegenheid. Klik op de link om meer te weten over onze bavette cadeaubox.