Brouwerij 't IJ bieren

Man-Box heeft inmiddels de transitie gemaakt naar Breekbox. Het concept blijft hetzelfde, maar de naam is veranderd. Klik hier om te gaan naar ons assortiment aan Breekboxen.Geschiedenis brouwerij ’t IJ

Het bekende Amsterdams brouwerij ’t IJ bestaat al sinds 1985. De oprichter en muzikant Kasper Peterson kwam voor het eerst in aanraking met de Belgische bierstijlen toen hij voor optredens in België was. Hij had bovenmatige interesse in de speciaalbieren van de Belgen. Echter in die tijd werd soortgelijk speciaalbier niet of nauwelijks in Nederland gebrouwen. Daarop besloot Kasper het bier zelf te gaan maken.

Het speciaalbier werd eerst nog in een kraakpand gebrouwen maar door de populariteit moesten ze snel uitbreiden. En daarom gingen ze opzoek naar een groter pand. Kasper stuitte op het leegstaande Gemeentelijk Badhuis Funen. Dit pand had een uitgebreid water toe- en afvoersysteem en was voorzien van een stoomgenerator. Ideaal om er een brouwerij van te maken dus! Naast het badhuis stond de molen De Gooyer. Dit was voor veel mensen het herkenningspunt naar de brouwerij. Niet veel later nadat Kasper ingetrokken was werd er een eigen proeflokaal en een terras geopend. Het terras werd een geliefde ontmoetingsplek voor de Amsterdammers. Maar ook buiten de hoofdstad werd brouwerij ’t IJ steeds meer een naam.

Brouwerij 't ij funenkade

Gemeentelijke Badhuis Funen aan de Funenkade.

Nieuwe eigenaren

Na ruim 20 jaar besloot Kasper een einde te maken aan zijn werk en verkocht de brouwerij. De nieuwe eigenaren Bart Obertop en Patrick Hendrikse zette de traditie door en introduceerde nieuwe bierstijlen aan het assortiment.

In 2013 opende brouwerij ’t IJ een nieuwe locatie. Door de groei en vraag naar IJ bier moest er een extra locatie komen. Deze locatie gelegen aan het Zeeburgerpad wordt voornamelijk gebruikt als brouwlocatie voor het afvullen van flessen en fusten. In 2015 is de samenwerking ontstaan tussen Brouwerij ’t IJ en Duvel Moortgat wat resulteerde in een sterkere commerciële groei.

Rondleiding door de brouwerij

De leden van de Bier Compagnie hebben een rondleiding gehad door de brouwerij aan het Zeeburgerpad. Wij vonden het heel interessant en indrukwekkend hoe er zo’n mooie en grote brouwerij midden in Amsterdam is gebouwd.

“Leef met je kop omhoog”

Wil jij nou weten hoe de biertjes van brouwerij ’t IJ smaken? Bestel ze dan in de shop. Of geef hun toffe brouwerij ’t IJ bierpakket weg als cadeau.