Wat is Crypto? De beginnershandleiding voor het begrijpen van cryptocurrency
08 juni 2022 

Wat is Crypto? De beginnershandleiding voor het begrijpen van cryptocurrency

In zijn eenvoudigste vorm is crypto digitaal geld. Het is net als het geld op je bankrekening, behalve dat het alleen online bestaat. Je kan crypto gebruiken om dingen te kopen, net zoals je dat met gewone valuta zou doen, maar er zijn ook enkele belangrijke verschillen. 

Ten eerste is crypto gedecentraliseerd, wat betekent dat het niet onder controle staat van de overheid of financiële instellingen. Ten tweede is crypto vaak anoniem, wat betekent dat je het kunt kopen en verkopen zonder je identiteit prijs te geven. Dit maakt het populair bij criminelen, maar ook bij mensen die waarde hechten aan hun privacy. Ten slotte wordt crypto vaak gebruikt om illegale goederen en diensten online te kopen en verkopen, vanwege de anonimiteit.

Cryptocurrencies worden geleidelijk aan steeds populairder. Je hebt misschien al gehoord van Bitcoin, de eerste/bekendste cryptocurrency. Maar wat is een cryptocurrency precies? Hoe werkt het? En waarom is het zo waardevol? 
In deze blog zullen wij al deze vragen beantwoorden. We zullen de geschiedenis van Bitcoin en andere cryptocurrencies verkennen, uitleggen wat altcoins zijn, en de voor- en nadelen van het gebruik ervan bespreken. We zullen ook een blik werpen op de toekomst van cryptocurrencies en de vraag stellen: welke rol zullen ze spelen in ons huidige betalingssysteem?

Tot slot geven wij jou ook in dit artikel jou een speciale Man-Box code, waarmee je direct €10,- tegoed krijgt op BLOX. Kan je niet wachten?... Scroll dan helemaal naar beneden op deze pagina.

Crypto en Bitcoin

Cryptocurrencies zijn dus digitale of virtuele tokens die gebruik maken van cryptografie voor beveiliging. Cryptografie is een techniek die wordt gebruikt om informatie te beschermen tegen ongeoorloofde toegang. Crypto maakt gebruik van blockchain technologie. Deze technologie maakt het mogelijk om een gedecentraliseerde database te creëren die veilig en fraudebestendig is. Bitcoin was de eerste cryptocurrency die gebruik maakte van blockchain-technologie. Cryptocurrencies worden vaak vergeleken met fiatgeld. Fiatgeld is door de overheid uitgegeven geld dat niet wordt gedekt door een fysieke grondstof, zoals goud of zilver. Net als fiatgeld worden cryptocurrencies niet gereguleerd door een centrale autoriteit.

Bitcoin, de eerste en meest bekende cryptocurrency, werd in 2009 gecreëerd door een anoniem persoon of een groep mensen onder het pseudoniem Satoshi Nakamoto. Niemand durft met zekerheid te zeggen wie deze entiteit is. Bitcoin is gedecentraliseerd, wat betekent dat het niet onderhevig is aan de overheid of controle door een financiële instelling. Bitcoin is ook pseudoniem, wat betekent dat transacties niet gekoppeld zijn aan echte identiteiten. In plaats daarvan heeft elke Bitcoin-gebruiker een unieke digitale handtekening of adres.

Bitcoin-waarde

De waarde van Bitcoin komt door het schaarse aanbod en de groeiende vraag. Er zullen ooit maar 21 miljoen Bitcoins bestaan en naarmate meer mensen Bitcoins gaan gebruiken en andere cryptocurrencies, zal de vraag toenemen. Hoewel er momenteel ongeveer 18 miljoen Bitcoins in omloop zijn, wordt geschat dat slechts ongeveer vier miljoen daarvan daadwerkelijk worden gebruikt voor transacties. De rest wordt aangehouden als belegging door particulieren of instellingen.


Wat zijn Altcoins?

Altcoins zijn alternatieve cryptocurrencies voor Bitcoin. Er zijn meer dan duizend altcoins, en elke dag worden er nieuwe gecreëerd. Altcoins hebben meestal andere doelen en kenmerken dan Bitcoin. Sommige altcoins zijn bijvoorbeeld ontworpen om anoniemer te zijn dan Bitcoin, terwijl andere zijn ontworpen om efficiënter te zijn voor bepaalde soorten transacties.

Voor- en nadelen van Altcoins

Altcoins hebben zowel voor- als nadelen ten opzichte van Bitcoin. Een voordeel is dat ze vaak goedkoper en gemakkelijker te delven zijn dan Bitcoin. Dit komt doordat ze een lagere marktkapitalisatie hebben en minder concurrerend zijn. Een ander voordeel is dat altcoins vaak meer mogelijkheden hebben dan Bitcoin, zoals betere privacy of snellere transactietijden. Altcoins hebben echter ook enkele nadelen. Een daarvan is dat ze veel volatieler zijn dan Bitcoin. Dit betekent dat hun prijzen veel meer kunnen schommelen en dat de kans groter is dat ze in de toekomst minder waard worden. Een ander nadeel is dat altcoins vaak veel minder liquide zijn dan Bitcoin, wat betekent dat het moeilijker kan zijn om ze te kopen en verkopen.

Een aantal belangrijke crypto termen op een rij

Ook al hebben we in deze beginnershandleiding crypto in een vogelvlucht doorgenomen, zal je vaak ook nog andere termen horen. Daarom hebben we de belangrijkste crypto termen op een rijtje gezet met een korte uitleg erbij: 

  • Bullmarket: wanneer de markt in een opwaartse trend zit, noemen we dat een bullmarkt;
  • Bearmarket: als de markt in een neerwaartse trend is, noemen we het een bearmarket;
  • HODL: Deze term is ontstaan uit een verkeerde spelling van "hold" in een forumbericht uit 2013. Het is sindsdien gebruikt om de strategie te beschrijven van het vasthouden aan cryptocurrencies tijdens dalende markten;
  • FOMO: oftewel "Fear Of Missing Out" is het gevoel dat je winsten zal mislopen als je je niet in een bepaald actief inkoopt;
  • Backholder: een persoon die een cryptocurrency koopt en vasthoudt in de hoop dat deze in waarde zal stijgen;
  •  Wale: belegger met een groot kapitaal.


Dus wanneer je je niet laat leiden door FOMO en tijdens de bearmarket heb ingekocht, zou je zomaar een enorme wale kunnen worden. Volg jij het nog?... 😉


Waarom zijn mensen bang voor crypto?

Naast fanatieke aanhangers kent crypto ook vele tegenstanders. Eén van de belangrijkste redenen waarom mensen bang zijn van crypto is, omdat het grotendeels ongereguleerd is. Dit betekent dat er geen garantie is dat een investering veilig zal zijn. Een andere reden waarom mensen bang zijn voor crypto is, omdat het vaak in verband wordt gebracht met illegale activiteiten zoals het witwassen van geld of drugshandel. Dit komt omdat Bitcoin en andere cryptocurrencies kunnen worden gebruikt om anoniem geld over te maken. Echter maakt de blockchain technologie het mogelijk om het geld te tracken. Dit in tegenstelling tot het huidige fysieke geld, zoals de euro. Sommige mensen geloven dat cryptocurrencies uiteindelijk de traditionele fiatvaluta's, zoals de dollar of de euro, zullen vervangen. Anderen geloven echter dat crypto enkel in een nichemarkt zal bestaan. Het is mogelijk dat beide voorspellingen juist zijn en dat crypto op een dag fiatvaluta's zal vervangen, maar dat het eerst enkele obstakels zal moeten overwinnen.

De toekomst van cryptocurrencies

Het is daarmee onmogelijk om met zekerheid te zeggen wat de toekomst van cryptocurrencies zal zijn. Het is echter duidelijk dat ze hier zijn om te blijven. Cryptocurrencies hebben al een grote impact gehad op de financiële wereld en worden geleidelijk aan steeds meer mainstream. Het is waarschijnlijk dat we zullen zien dat meer bedrijven en instellingen ze gaan accepteren als betaling, en misschien zien we in de toekomst zelfs fysieke munten of biljetten. Wie weet, misschien kunt u op een dag uw koffie met Bitcoin betalen!

Begin vandaag met beleggen in crypto!

Gefeliciteerd! Jij bent helemaal klaar om te beginnen met het handelen in crypto. Daarmee is het nu aan jou om jouw vers opgedaagde kennis gelijk te testen op de markt. 

En wij hebben daarmee direct goed nieuws voor jou. Via Man-Box kunnen wij jou namelijk gratis €10,- trading tegoed aanbieden wanneer je een account aanmaakt via BLOX. 

Meer weten hierover?

Ga dan naar https://man-box.nl/blox en ontdek hoe jij gratis €10 gestort kan krijgen op jouw nieuwe BLOX-account.