Zwarte zaterdag: de zwaarste dag voor alle vaders
12 augustus 2022 

Zwarte zaterdag: de zwaarste dag voor alle vaders

Het is weer zover! De periode dat het nieuws bol staat van de term 'zwarte zaterdag'. Deze uitdrukking wordt gebruikt om extreme opstoppingen in het Europese autoverkeer aan te duiden als gevolg van een massale vakantie-uittocht. Zwarte zaterdagen vallen meestal in het laatste weekend van juli en/of het eerste weekend van augustus, wanneer veel Fransen, vooral uit Parijs, op vakantie gaan.

Deze opstoppingen kunnen een echte hoofdpijn zijn voor ouders, vooral vaders die rijden. Als je in de file staat, is het moeilijk je te herinneren waarom je überhaupt tijdens de zwarte zaterdag wegwilde. Vooral de kinderen op de achterbank vragen veel aandacht. Maar we hebben een oplossing! Maar eerst meer over deze dag, waarom is zwarte zaterdag dé zwaarste dag voor alle vaders?


Welke datum is zwarte zaterdag?

Zwarte zaterdag is één van de twee zaterdagen in het jaar waarop er sprake is van een massale vakantie-uittocht uit Parijs. De andere is Pinksteren. In 2019 viel zwarte zaterdag op 27 juli en in 2020 op 25 juli. Deze datum wordt bepaald door het feit dat veel Fransen hun vakantie plannen rondom Pinksteren, omdat dan de meeste scholen dicht zijn.

Waar komt de term zwarte zaterdag vandaan?

Zwarte zaterdag is eigenlijk niet meer dan een aanduiding van de dag waarop het verkeer het drukst is. Het is niet zo dat er sprake is van een ongeluk of iets dergelijks. De term is afkomstig uit de jaren negentig, toen het verkeer op zaterdag steeds drukker werd. Vooral in de zomermaanden reisden veel mensen met de auto naar het zuiden van Frankrijk.

Waarom is zwarte zaterdag zo zwaar voor ouders?

Voor ouders is zwarte zaterdag een ware nachtmerrie, vooral als ze rijden. Je bent tenslotte verantwoordelijk voor je kinderen en je wilt hen veilig naar je bestemming brengen. Maar in de file is  dat vaak lastig. Je kinderen kunnen zich vervelen, ze gaan mogelijk ruzie maken en je moet hen steeds op de hoogte houden van de voortgang van de reis. Als je geluk hebt, ben je snel thuis. Maar als je pech hebt, kan de reis uren duren. Maar goed, wij hadden een oplossing belooft. Dus zonder teveel woorden eraan vuil te maken, snel door naar de quick-fix!

Hoe kun je zwarte zaterdag overleven?

De beste manier om zwarte zaterdag te overleven, is door ervoor te zorgen dat je goed voorbereid bent. Zorg ervoor dat je een comfortabele auto hebt, met voldoende ruimte voor de kinderen om te bewegen. Zorg ook voor vermaak onderweg, zodat de kinderen niet gaan vervelen. Een goede tip is om een tablet of laptop mee te nemen, waarop ze films kunnen kijken of spelletjes kunnen spelen. Als je kinderen ruzie maken, probeer hen dan te kalmeren en uit te leggen dat iedereen moe is en dat het belangrijk is om rustig te blijven.Als je op tijd vertrekt, kun je misschien voorkomen dat je in de file komt te staan. Maar als dat niet lukt, probeer dan zo relaxed mogelijk te blijven. Zwarte zaterdag is niet leuk, maar het is maar één dag in het jaar. Je komt wel thuis! Tip voor de mama's: trakteer jouw vent op een leuk cadeaupakket voor mannen om de pijn te verzachten!